Shot of Ink
 

Hier vind U alle informatie met betrekking tot onze productveiligheid, de risico's van tatoeages en de nazorg.



Productveiligheid:


Wij werken uitsluitend met producten die goedgekeurd zijn onder de Europese norm NEN-EN 17169:2020. Tevens voldoen al onze tatoeage kleurstoffen aan de ECHA/REACH Verordeningen (EC)1907/2006 en (EU)2020/2081. Bij het tatoeëren krijg je een inktpaspoort mee met hierop vermeld de merknaam/pigmentnaam/batch/lotnummer/houdbaarheidsdatum en leverancier van elke tatoeage kleurstof, wij adviseren om dit, samen met een kopie van het toestemmingsformulier dat door jou ingevuld wordt voorafgaand aan het tatoeëren, thuis te bewaren. Zo heb je altijd inzage in alle gebruikte tatoeage kleurstoffen. 


Kleurtatoeages:


Het is uiteraard niemand ontgaan dat er veel te doen was in de media over bepaalde pigmenten in tatoeage kleurstoffen, echter was dit besluit van ECHA (European CHemicals Agency) al veel langer bekend, en dit betrof ook niet alleen de veelgehoorde pigmenten blauw 15:3 en groen 7.

Er zijn namelijk vanaf 2022 meer dan 4000 stoffen (in bepaalde hoeveelheden) verboden in tatoeage kleurstoffen. Voorheen werden onze tatoeage kleurstoffen in Nederland al gekeurd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), maar nu wordt dit op Europees niveau gedaan door ECHA. Zij hebben bepaalde limieten en restricties opgelegd aan producenten waardoor alle tatoeage kleurstoffen verboden werden, en nu volgens een nieuwe, volgens ECHA veiligere formule geproduceerd dienen te worden. Deze tatoeage kleurstoffen zijn verkrijgbaar en uiteraard werken wij hier uitsluitend mee vanaf 2022. Dus of je nu wilt gaan voor black&grey of een full color tatoeage, dit is en blijft gewoon mogelijk, enkel met nieuwe, nóg veiligere inkten.


Links naar alle documentatie (Material Safety Data Sheets en/of Technical Data Sheets) van onze tatoeage kleurstoffen vind je in een database hieronder:


MSDS/TDS formulieren


Risico's:


Het aanbrengen van een tatoeage kan risico’s met zich mee brengen. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de artiest op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/huidbeschadiging, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, dit alles kan namelijk de genezing negatief beïnvloeden en meer risico geven op complicaties. Huid die onlangs getatoeëerd of gelaserd is, maar nog niet genezen is kan ook het risico op complicaties vergroten.

Laat nooit een tatoeage aanbrengen wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs, ook laat je geen tatoeage aanbrengen op moedervlekken of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker. Bij het vermoeden van alcohol of drugsgebruik wordt je tatoeage niet aangebracht.

Tevens dien je ook geen tatoeage aan te laten brengen (of enkel onder goedkeuring van een arts) als je een van de volgende aandoeningen hebt:

- hemofilie of andere bloedstollingsziektes

- epilepsie of hart en vaataandoeningen

- bepaalde allergieën voor metalen, conserveringsmiddelen of andere stoffen gebruikt bij tatoeëren

- diabetes

- auto immuunstoornis

- immuun gecompromitteerde ziektes

- sarcoïdose


Nazorginstructies:


De tatoeage is door de tatoeëerder voorzien van een polyurethaan wondfolie met een kleeflaag (second skin/tweede huid). De folie kan respectievelijk 4 tot 7 dagen blijven zitten. De tatoeage geneest hierdoor in zijn eigen wondvocht, dit is een ideaal wondklimaat voor een subtiele genezing.

Na 4 tot 7 dagen volg je de volgende nazorginstructies:

- Was je handen altijd voor het aanraken van de folie of de tatoeage. Dit doe je met een hypoallergene, milde zeep (pompflacon, geen zeepblok).

- Verwijder voorzichtig de wondfolie of pleisterspray en was hierna de tatoeage met wederom hypoallergene, milde zeep.

- Spoel altijd de zeep zorgvuldig maar grondig af.

- Droog de tatoeage door voorzichtig te deppen met schoon keukenpapier (gebruik deze rol dan hierna alleen voor de tatoeage), of gebruik een zachte doek die geen pluisjes achterlaat. Je kunt er ook voor kiezen om de tatoeage te laten drogen aan de lucht.

- Na het drogen van de tatoeage smeer je deze (met schone handen) in met een hypoallergene aftercare zalf die aangeraden is door de tatoeëerder.

- De tatoeage dient niet opnieuw verbonden te worden met een folie.

- Herhaal het proces van de tatoeage wassen en insmeren 2 tot 3 keer per dag tot de huid hersteld is (gemiddeld 2 á 3 weken). Zorg dat je altijd schone handen hebt en dat de tatoeage niet uitdroogt tijdens de genezing, smeer frequent dunne lagen aftercare zalf.

Tijdens de genezing is het belangrijk op de volgende dingen te letten:

- Ga niet in bad, zwemmen of naar de sauna tot de tatoeage genezen is.

- Blijf uit direct zonlicht gedurende 2 maanden. Indien dit niet lukt kun je na genezing de tatoeage voorzien van een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

- Draag altijd schone kleding over de tatoeage gedurende de genezing.

- Blijf van de tatoeage af, ga niet krabben indien het jeukt of er velletjes loskomen.

- Huiddesinfectiemiddelen kunnen een goede genezing in de weg staan, antibiotica kan allergieën opwekken of resistentie opwekken voor antibiotica. Gebruik dit enkel op advies van een arts.


Uitleg over tekenen van normale genezing en tekenen van infectie of allergieën:

- je kunt merken dat er (veel) wondvocht of overtollige inkt van de tatoeage komt, dit is normaal.

- je kunt roodheid zien op en rondom het gebied waar de tatoeage staat, dit is normaal.

- je kunt milde zwelling waarnemen op en rondom het gebied, dit is normaal.

- je kunt koorts of koude rillingen krijgen na het tatoeëren gedurende de eerste 12 uur na het zetten, dit is normaal. Als dit aan houdt kan het een teken zijn van infectie.

- als de tatoeage wondvocht blijft lekken na een langere periode, of er komt gelige pusachtige vloeistof uit, dan kan dit een teken van infectie zijn.

- als de tatoeage een nare geur ontwikkeld kan dit een teken van infectie zijn.

- als je merkt dat er een toename is in pijnlijke roodheid, een toenemend kloppend of brandend gevoel, moeilijkheid tot bewegen van het getatoeëerde lichaamsdeel of uitlopende rode lijnen over de huid kan dit een teken van infectie zijn.

Indien je een mogelijke infectie hebt dien je altijd direct contact op te nemen met een arts. Breng tevens altijd je tatoeëerder hiervan op de hoogte. Personen met bepaalde aandoeningen dienen extra voorzichtig te zijn, gezien zij een hogere kans hebben op een wondinfectie.

Indien je een allergische reactie hebt dien je gelijk te stoppen met het gebruik van alle producten voor de tatoeage en contact op te nemen met een arts. Tevens dien je ook in geval van allergische reacties je tatoeëerder artiest op de hoogte te brengen hiervan. Deze is namelijk geadviseerd dit te documenteren.